Inspiraatiota Tallinnasta

Creative Campus Arabian projektiryhmä vieraili Tallinnan vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevassa Telliskivessä, jonka vanhoista teollisuuskiinteistöistä on loppunut yritystoiminta vuosituhannen vaihteessa. Kiinteistön potentiaalin oivalsivat nuoret virolaiset. Tapasimme heistä yhden, Triinen, joka on yksi Telliskiven luovan keskuksen vetäjistä ja omistaja.

Visio on ollut alusta asti selkeä: tehdä Telliskivestä omanlainen luovan alan keskittymä. Yritykset Telliskiveen valikoituvat hakijoista, joista vain 1/10 valitaan. 90 % yrityksistä toimii luovilla aloilla ja mukana on taiteilijoita, muotoilijoita, kulttuurialan toimijoita, käsityöläisiä ja startup-yrityksiä. Ravintoloita alueella on noin 5 % yrityksistä ja muita tukevia palveluita, kuten esimerkiksi kirjanpitoa ja päiväkotitoimintaa noin 5 %. Uusille tulijoille tilat remontoidaan vastaamaan yrityksen tarpeita.

Telliskiven keskus on aktiivinen lähes ympäri vuorokauden. Luovien alojen työntekijät eivät sulje oviaan ennen iltaa ja tapahtumiakin järjestetään viikonloppuisin ja ilta-aikaan. Musiikki, teatteri ja ruoka kiinnostavat myös yhteisön ulkopuolella. Uuttakin ollaan luomassa, sillä kiinnostusta samanlaiselle keskukselle on ollut myös Tartossa, jonne on nyt kehitteillä vastaavantyyppinen teollisuuskeskus.

X