Alue

Toukolan kaupunginosaan kuuluva Arabianranta tunnetaan taiteen ja designin keskuksena. Tunnetut, jo 1870-luvulla perustetut, Arabian keramiikkatehtaat alkuunpanivat vahvan muotoilun perinteen alueella. Tästä lähtien vanha tehdasalue ja punatiiliset rakennukset ovat vetäneet puoleensa monia luovan alan toimijoita ja taiteilijoita. Myös taidealan oppilaitokset, kuten Metropolian kulttuurialojen linjat, Taideteollinen korkeakoulu ja ruotsinkielinen Arcada, ovat olleet vahvasti vaikuttamassa alueen luovan identiteetin muodostumiseen.
Arabian alueen rakentamisessa noudatetaan periaatetta, jonka mukaan tietty prosenttimäärä rakennuskustannuksista on käytettävä taidehankintoihin ja alueen taiteen kehittämiseen. Arabia onkin ensimmäinen Helsinkiin rakennettu taidekaupunginosa. Vahva taideperinne näkyy alueella paitsi katujen ja paikkojen nimissä myös taideteoksina puistoalueilla, yhteistiloissa ja esimerkiksi porraskäytävissä.

Creative Campus Arabia -hanke haluaa jatkaa Arabian alueen perinnettä ja lisätä Arabian alueen vetovoimaisuutta muotoilun ja luovien alojen keskittymänä.
X